Zisk Novartis vzrástol; prehodnocuje budúcnosť divízie liekov Sandoz

26.10.2021 Celý región

Zürich 26. októbra (TASR) - Švajčiarsky výrobca liekov Novartis v utorok uviedol, že prehodnocuje budúcnosť svojej divízie generických liekov Sandoz, pričom zvažuje všetky možnosti - od jej ponechania až po predaj.

"Novartis začal strategickú revíziu divízie Sandoz. Preskúma pritom všetky možnosti, od zachovania podniku až po jeho odčlenenie, aby sa určilo, ako najlepšie maximalizovať hodnotu pre našich akcionárov," uviedol švajčiarsky farmaceutický gigant vo svojom vyhlásení pri zverejnení kvartálnych výsledkov.

Dodal, že do konca budúceho roka bude mať k tomuto preskúmaniu viac informácií.

Novartis v roku 2019 predal inú divíziu - Alcon.

Švajčiarsky koncern tiež uviedol, že tržby Sandoz v období júl - september 2021 klesli o 1 % na 2,4 miliardy USD (2,07 miliardy eur). Po očistení od kurzových vplyvov sa znížili o 2 %.

Tržby celej skupiny Novartis v 3. štvrťroku vzrástli o 6 % na 13 miliárd USD a čistý zisk sa zvýšil o 41 % na 2,76 miliardy USD.

Prevádzkový zisk za 3. štvrťrok, upravený o špeciálne položky, vzrástol o 10 % na 4,47 miliardy USD, čo bolo spôsobené vyšším predajom liekov na artritídu, psoriázu (Cosentyx) a srdcové zlyhanie (Entresto).

Novartis zároveň zvýšil odhad tržieb za svoje dva najpredávanejšie lieky, a to v prípade Cosentyx na minimálne 7 miliárd USD a pre Entresto na najmenej 5 miliárd USD.

(1 EUR = 1,1603 USD)
 

Vyberte región

mark